Adri recept
Szlogen kell ide.

Gyümölcsös muffinok

1, Gyümölcsrizses muffin

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg cukor

2 tojás

2 dl tejszín

1 kiskanál vaníliaaroma

3 kiskanál sütőpor

15 dkg liszt

20 dkg tejben főtt rizs

1 alma

5 dkg mazsola

10 dkg magozott meggy


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat papírral kibéleljük. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a tejszínt hozzáadjuk, vaníliaaromával és kevés sóval ízesítjük. A tésztát a sütőporral elkevert liszttel simára keverjük, majd a tejben főtt rizst hozzáadjuk. Végül a kisebb kockákra vágott almát, a mazsolát és a magozott meggyet beleforgatjuk. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

2, Zabpelyhes- áfonyás muffin

Hozzávalók:

15 dkg vaj

15 dkg liszt

10 dkg zabpehely

2 kiskanál sütőpor

2 tojás

15 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 kiskanál reszelt narancshéj

3 dl joghurt

25 dkg fekete áfonya

2 dl cukrozott tejszínhab

Elkészítés:

A muffinsütő formát egy kevés vajjal vékonyan kikenjük, majd a hűtőbe tesszük. a sütőt előmelegítjük 160- 180 fokra.

A lisztete a zabpehellyel és a sütőporral elkeverjük, majd felhasználásig félretesszük. A vajat a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra dolgozzuk, majd a lisztes keverékkel simára keverjük. Végül beleforgatjuk a feketeáfona 4/5-öd részét. A tésztát a formába kanalazzuk. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

3, Datolyás muffin kávéöntettel

Hozzávalók:

1 ek vaj

25 dkg liszt

2 kiskanál sütőpor

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 kiskanál őrölt gyömbér

20 dkg kimagozott, cukrozott datolya

2 tojás

15 dkg barna cukor

2,5 dl joghurt

0,75 dl olaj

Az öntethez:

2 dl tejszín

5 dkg vaj

10 dkg barna cukor

2 kiskanál instant kávé

Elkészítés:

A sütőformát vékonyan vajjal kikenjük, majd a hűtőbe tesszük. a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A lisztzet a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, az őrölt gyömbérrel és az apróra vágott datolyával elkeverjük. A tojásokatz a barna cukorral habosra keverjük, a joghurtot, az olajat, végül a lisztes keveréket hozzáadjuk, majd a tésztát simára dolgozzuk. A tésztát a sütőformába kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat kihűtjük. Közben a tejszínt a barna cukorral és a  vajjal felforraljuk, a kávét hozzáadjuk, majd takarék lángon addig forraljuk, amígf be nem sűrűsödik. Tálalás előtt a muffinokat a kávés öntettel meglocsoljuk, felezett datolyával és színes cukorral díszítjük

 

4, Birsalmás- narancsos muffin

Hozzávalók:

15 dkg vaj

25 dkg birsalma

szegfűszeg

10 dkg porcukor

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg finomliszt

3 kiskanál sütőpor

2 tojás

15 dkg cukor

2,5 dl joghurt

1 nagyobb narancs leve és héja

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formákat kivajazzuk. A birsalmák magházát eltávolítjuk, a héját kereszt alakban mélyen bevágjuk, mindegyik keresztbe egy szegfűszeget teszünk. Az előkészített birsalmákat a héjas felükkel felfelé sütőtepsibe tesszük, porcukorral meghintjük, majd megsütjük. A két lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojást enyhén felverjük, majd a cukrot, a puha vajat és a joghurtot hozzáadjuk. A lisztes keveréket kis adagokban belekeverjük, majd a kisebb kockákra vágott sült birsalmát óvatosan beleforgatjuk. a tésztát a formákba öntjük, és 20-25 percig sütjük. ha megsült narancslével meglocsoljuk, végül tálaláskor vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

 

Asztali nézet